Ανιχνευτές πυρηνικών και ραδιενεργών υλικών διαθέτει πλέον ο μεθοριακός σταθμός στους Κήπους του Έβρου

Ανιχνευτές πυρηνικών και ραδιενεργών υλικών διαθέτει πλέον ο μεθοριακός σταθμός στους Κήπους του Έβρου, και πρόκειται για ένα σύστημα το οποίο αποτελεί δωρεά του Αμερικανικού Υπουργείου Ενέργειας προς το Υπουργείο Οικονομικών. Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για 7 πόρταλ, πύλες δηλαδή από τις οποίες περνάει κάθε όχημα το οποία εισέρχεται ή εξέρχεται από τη χώρα. Όταν κάποιο όχημα μεταφέρει ραδιενεργό υλικό ή πυρηνικό υλικό, μέσω ειδικής εφαρμογής ειδοποιούνται οι τελωνειακοί υπάλληλοι, για τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος το οποίο μεταφέρει τα υλικά αυτά, το όχημα ακινητοποιείται και στη συνέχεια ακολουθεί έλεγχος, προκειμένου να διαπιστωθεί το υλικό, και αναλόγως να ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Με αυτόν τον τρόπο θωρακίζεται τόσο η χώρα μας όσο και η Ε.Ε. από την παράνομη διακίνηση των υλικών αυτών τα οποία μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνα, επεσήμανε ο Διευθυντής του τελωνείου, Αθανάσιος Γρηγορίου
Τα εγκαίνια των ανιχνευτών πραγματοποιήθηκαν με κάθε επισημότητα και παρουσία των Αμερικανών, με το καθιερωμένο κόψιμο της κορδέλας και τον Μητροπολίτη Αλεξανδρούπολης Άνθιμο, να τελεί τον αγιασμό.
Στη συνέχεια ακολούθησε επίδειξη της λειτουργίας των ανιχνευτών με εικονικό σενάριο σύμφωνα με το οποίο, αυτοκίνητο το οποίο φέρει μεταφέρει ύποπτα υλικά, ενεργοποιεί τους ανιχνευτές, ακινητοποιείται, και στη συνέχεια ο αρμόδιος τελωνειακός υπάλληλος προβαίνει στον απαραίτητο έλεγχο. “Πρόκειται, για έναν πολύ σημαντικό εξοπλισμό για το τελωνείο των Κήπων, την πύλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, υπογράμμισε ο Αντιπεριφερειάρχης ¨Εβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς.