Επίσκεψη του Γ.Γ. του Υπουργείου Εσωτερικών, Κωνσταντίνου Πουλάκη στην Αλεξανδρούπολη

Στο πλαίσιο της περιοδείας που πραγματοποιεί σε όλη την Ελλάδα, ο ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Κωνσταντίνος Πουλάκης, βρέθηκε στην Αλεξανδρούπολη προκειμένου να παρουσιάσει την πρόταση αναθεώρησης του θεσμικού πλαισίου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ο κύριος Πουλάκης, στην εισήγησή του, δήλωσε ευτυχής για το γεγονός, ότι τα Αυτοδιοικητικά στελέχη, ακόμα και αυτά τα οποία δεν ταυτίζονται πολιτικά με την Κυβέρνηση, συμμετέχουν στις συζητήσεις, προκειμένου η μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση να είναι αποτέλεσμα διαλόγου, και της διαβούλευσης, προτού φτάσει στο Κοινοβούλιο σε αντίθεση με, τον “Καποδίστρια” και τον “Καλλικράτη” ,μεταρρυθμίσεις και διαδικασίες οι οποίες έγιναν σε κλειστά γραφεία.
Αναφορικά με τις αντιδράσεις της ΚΕΔΕ και την αποχώρησής της από την Επιτροπή, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου, δήλωσε πως μόνη λύση είναι ο συνεχής διάλογος, ο οποίος ωστόσο δεν θα είναι όπως είπε ατέρμονος, καθώς έχει συμπληρώσει σχεδόν ένα χρόνο, προσθέτοντας πως εντός του 2017 θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί, αν μη τι άλλο, σε νομική μορφή, η πρόταση η οποία θα κατατεθεί στη Βουλή. Είναι κάτι δύσκολο, μια διαδικασία επίπονη η οποία ωστόσο θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα της συμμετοχής και της δημοκρατίας, πριν γίνει νομικό πλαίσιο.
Αναφερόμενος στο εκλογικό σύστημα και την απλή αναλογική, ο Κωνσταντίνος Πουλάκης έκανε λόγο για μία μικρή επανάσταση η οποία προετοιμάζει, και δημιουργεί μία διαπαιδαγωγική σκέψη, στην τοπική κοινωνία και στους πολίτες στο πως θα προσεγγίζουν αυτοδιοικητικά και προγραμματικά τις παρατάξεις. Υπογράμμισε δε, πως θεωρεί την απλή αναλογική ως τη σημαντικότερη των προτάσεων του Υπουργείου Εσωτερικών για τις απαιτούμενες αλλαγές στη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης.